Vanaf 01/10/2016 verplichte inschrijving van speed pedelec's

U bent hier

Vanaf 1 oktober 2016 wordt de inschrijving van een nieuwe categorie van elektrische fietsen verplicht. Het betreft de “speed pedelec”: elektrische fietsen die een snelheid van meer dan 25km/u halen.
De wetgever onderscheidt vanaf 1 oktober 2016 3 types elektrische fietsen. 

1. Elektrische fiets

Een elektrische fiets (vermogen ≤ 250 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt enkel over een trapondersteuning en heeft geen certificaat van overeenstemming (COC, gelijkvormigheidsattest) .
Trapondersteuning betekent dat de motor aandrijfkracht levert als de bestuurder trapt. Als de bestuurder stopt met trappen, gaat de fiets niet meer vooruit.
De nieuwe wetgeving heeft geen betrekking op dit type fietsen. De bestuurder gedraagt zich in het verkeer als een fietser: hij is niet verplicht een helm te dragen, heeft geen rijbewijs nodig en is ook niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

2. Gemotoriseerde fiets (e-bike)

Deze gemotoriseerde fiets (vermogen ≤ 1000 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. De fiets kan ook uitgerust zijn met een autonome motor, waardoor men de pedalen niet hoeft te gebruiken.
Inschrijving bij de DIV is niet verplicht voor dit type fiets (noch voor de fietsen met trapondersteuning, of met een autonome motor).
Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een familiale verzekering.
Voor fietsen die autonoom kunnen rijden moet een BA E-bike afgesloten worden.

3. Speed pedelec

Een speed pedelec (vermogen ≤ 4000 W en snelheid ≤ 45 km/h) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur worden behaald.
Inschrijven bij de DIV is verplicht, zowel bij gewone trapondersteuning als bij autonome werking van de motor. De kleine plaat (10 cm x 12 cm) wordt automatisch afgeleverd bij de inschrijving.
Ook hier geldt verzekeringstechnisch het volgende:
Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een familiale verzekering.
Voor fietsen die autonoom kunnen rijden moet een BA Speed Pedelec afgesloten worden.