Wintertip voor de batterij van je elektrische fiets

U bent hier

Misschien wist je het al, maar de batterij van jouw elektrische fiets is niet zo blij met winterkou.
Zodra het kouder wordt, kun je de batterij van je fiets daarom beter binnen bewaren. Batterijen presteren beter bij kamertemperatuur.

Batterijen en temperaturen

Een lage buitentemperatuur heeft invloed op de batterijen en lcd-displays van elektrische fietsen.
Bij Li-ion batterijen heeft dit te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuur effecten. Bij temperaturen onder 10°C dien je rekening te houden met een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie.
 
Bij sommige batterijpakketten speelt ook het batterijmanagementsysteem (BMS) een rol. Deze vermindert het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. De actieradius zal (soms sterk) afnemen bij lagere buitentemperaturen. Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet je rekening houden met 5 tot 20% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan dit zelfs oplopen tot een afname van 10 tot 30% van de actieradius.
 
Het temperatuureffect is echter tijdelijk. Dit betekent dat wanneer de omgevingstemperatuur hoger wordt, de actieradius weer terug komt op het oude niveau. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterijpakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe langer de laadtijd.

Tips

  • Bewaar de batterij op kamertemperatuur.
    Laad uw batterij bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal dan sneller opladen. Ook is de starttemperatuur van de accu hierdoor hoger, wat een gunstig effect heeft op de actieradius.
  • Berg de batterij ook niet leeg op. Als je een leeggereden batterij in de kou opbergt kun je diepteontlading in de hand werken.
  • Lcd-displays (bijv. van Bosch) hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen.
  • Bovendien is het goed voor de batterij (en jezelf) om de elektrische fiets af en toe te gebruiken.
    Zo blijven jullie allebei in vorm!